De Elf Bewezen Voordelen van Buiten Leren! - De Bijlesmaatschappij Blog

Hogere cijfers

In het boek ‘Cognitive and Affective Learning in Outdoor Education’ van Dennis Eaton kun je lezen dat de cognitieve capaciteiten van leerlingen beter buiten dan binnen het klaslokaal ontwikkeld worden. Uit een onderzoek in Californië blijkt bovendien dat leren op basis van een schoolprogramma buiten voor leerlingen van 11 verschillende scholen betekent dat zij in 72% van de afgenomen assessments hoger scoren dan leerlingen die een traditioneel schoolprogramma volgen. En niet alleen als het gaat om schoolvakken als wiskunde en natuurkunde; ook op bijvoorbeeld aanwezigheid scoren zij hoger. 

 

Een betere gezondheid

Kinderen (en mensen over het algemeen) bevinden zich steeds minder in een natuurlijke omgeving, dat is een feit. Buiten les houdt automatisch in dat ze meer bewegen, zich beter kunnen concentreren en minder snel lijden aan nervositeit en depressie. De extra beweging van leerlingen voorkomt bovendien dat ze komen te lijden aan obesitas. Naar buiten dus!

 

De Elf Bewezen Voordelen van Buiten Leren! - De Bijlesmaatschappij Blog
Leer regelmatig buiten als je minder gestresst wilt zijn!

Minder stress

Het luisteren naar geluiden uit de natuur zorgt voor het vrijkomen van het hormoon serotonine, dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en welzijn. Het doen van activiteiten met een element van herhaling – zoals het planten en doen groeien van een plant – zorgt voor het vrijkomen van dopamine, de stof die zorgt voor een gevoel van beloning in het brein. Deze laatste stof komt ook vrij bij het gebruik van social media en is sterk verbonden aan verslaving; de keus tussen je kind meer buiten te laten doen of urenlang op zijn smartphone of tablet te laten is dus snel gemaakt (want de dopamine die buiten vrijkomt is volledig natuurlijk, terwijl de verslavende effecten van social media juist steeds bekender worden).

 

Meer motivatie

Buiten leren zorgt voor meer motivatie, omdat je dan in een andere omgeving bent. Je kunt dingen op een andere manier bekijken en op een frisse manier – letterlijk – in je opnemen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat deze verhoogde motivatie zo mee gaat naar binnen, dus het is alleen hierom al erg slim om af en toe buiten te studeren!

 

Een betere houding ten opzichte van het milieu

Wetenschappelijk onderzoek uit 1977 al toont aan dat een stijging van het kennisniveau veranderingen in de houding teweegbrengen, die op hun beurt het gedrag veranderen. In simpelere woorden: wat niet weet, dat niet deert. Zodra je echter wél weet dat je verbonden bent aan het milieu, doordat je letterlijk in dat milieu les krijgt, zul je ook handelen naar deze kennis en beter omgaan met het milieu.

Zelfs als leerlingen al een positieve houding ten opzichte van het milieu hebben, zal dit alleen maar verbeteren als ze buiten les krijgen, waardoor hun gedrag naar hun natuurlijke omgeving toe ook verandert. Denk zelf maar terug aan al die keren dat je door je leraar gewezen wordt op het feit dat je je troep in de prullenbak moet gooien, en niet zomaar op straat..

 

De Elf Bewezen Voordelen van Buiten Leren! - De Bijlesmaatschappij Blog
Hoe plant je een zaadje?

 

Beter gedrag over het algemeen

Uit onderzoek blijkt dat ‘probleemleerlingen’ in de klas buiten meestal juist sterk in gedrag verbeteren en zelfs een leidende rol op zich nemen. Waarschijnlijk hangt dit ook samen met het feit dat deze leerlingen hun energie kwijt moeten, vaak creatiever zijn en bovendien ook socialer. In een traditionele schoolklas krijgen deze leerlingen meestal niet de juiste (hoeveelheid) aandacht, en buiten voelen ze zich een stuk vrijer en kunnen ze dus zichzelf zijn. Ook andere leerlingen gedragen zich stukken beter als lessen buiten plaats vinden en vanzelfsprekend wordt het een stuk makkelijker voor docenten om zo les te geven. Dus, denk je dat er iets aan jouw gedrag schort? Studeer dan lekker buiten!

 

Verbeterde communicatie

Omdat buiten leren vaak inhoudt dat je samen op expeditie moet, moet je wel beter leren communiceren. Buiten zijn de gevolgen vaak echt, dus is het effect sterker. Moet je leren voor een examen? Waarom ga je er niet op uit met wat vrienden, de natuur in, en combineer je het studeren niet met een flinke wandeling?

 

Een toename in skills voor buiten

Deze spreekt voor zich; hoe meer je buiten bent, des te beter je jezelf er redt. Je leert bovendien het beste door te doen; als je nooit het gras hebt gemaaid, zul je ook nooit weten hoe je dat doet.

 

De Elf Bewezen Voordelen van Buiten Leren! - De Bijlesmaatschappij Blog
Hoe bouw jij zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid op?

 

Meer zelfredzaamheid

Als je buiten leert ben je vaak op jezelf aangewezen. Hierdoor bouw je sneller zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid op. Je moet jezelf fysiek en emotioneel meer pushen, want buiten zijn de regels anders…

 

Verbetering van gemeenschap (in buurt of wijk)

Buiten kun je leren over het milieu, aardbevingen en ook stormen. Als je weet dat er veel mensen in jouw woonplaats last hebben gehad van een storm, kun je bijvoorbeeld hulppakketten maken of een inzameling organiseren, waardoor jouw stad en haar bewoners er dus beter op worden! Op die manier draagt wat de leerling leert direct bij aan de samenleving.

 

De Elf Bewezen Voordelen van Buiten Leren! - De Bijlesmaatschappij Blog
Buiten leren verbetert je geheugen..

 

Verbetering van het geheugen

Iets nieuws en onbekends ervaren verbetert het geheugen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dag in, dag uit in hetzelfde klaslokaal draagt hier natuurlijk niet aan bij. Buiten leren wel, en alles wat je dan leert blijft ook veel beter hangen!

_______

Er zijn nu geen excuses meer om regelmatig buiten te leren. Wat vind jij van deze lijst en heb jij zelf nog tips omtrent buiten leren? Laat het horen in de reacties!

 

BRONNEN: Bachelorsdegreeonline.com Blog.

Leave a Comment