Het is nog altijd kerstvakantie, wat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk laat naar bed gaat én laat opstaat! Daarnaast chill je natuurlijk zoveel mogelijk. En als het even kan, wil je natuurlijk ook heerlijk eten, maar waar haal je de tijd vandaan om ook nog een goede, uitgebreide maaltijd neer te zetten? Welnu, onze eigen Lale Gul heeft speciaal voor jou 7 heerlijke recepten die je binnen 15 minuten klaar kunt maken!

 

  1. Vermicelli-salade

    Maak je eigen soep klaar en chill er een eind op los (of studeer er op los!).

Nodig: 1,5 glazen vermicelli, 1 wortel, 2 paprika’s, 1 glas erwten, 4 grote augurken, dille,

peterselie, zonnebloemolie, zout, citroensap, olijfolie.

 

Doe wat eetlepels zonnebloemolie of roomboter in de pan en bak de vermicelli. Doe daarna

2 glazen warm water en wat zout erbij en bak het verder. Doe de deksel erop en laat het

koken. Als het gereed is schep je de gekookte vermicelli op een bord en laat je het afkoelen.

Je pakt vervolgen een diepe saladekom en doet er een geraspte wortel in. De twee paprika’s

snij je in kleine stukjes en bak je zacht in een aparte pan. Vervolgens doe je deze ook bij de

geraspte wortel in de kom. Hierna doe je er een glas gekookte erwten bij, vier in kleine

stukjes gesneden augurken, een beetje gesneden dille, wat gesneden peterselie en als

laatst de inmiddels afgekoelde vermicelli. Roer de boel bij elkaar en strooi er zout op. Doe er

ook citroensap en olijfolie bij naar voorkeur.

 

  1. Zelfgemaakte humus

Maak je eigen lekkere humus!

 

Nodig: 400 gr. kikkererwten, 1 el. tahin (van de Turkse super) , 1 citroen, 3 tenen knoflook,

olijfolie, komijnzaad, zout.

 

Doe de kikkererwten in een zeef en spoel ze met water. Doe ze vervolgens in de

keukenmachine of blender. Doe er 3 el. olijfolie (extra vierge) in. Snij de citroen doormidden

en pers het sap ervan in de machine. Dit kun je het beste doen door een vork in de citroen te

steken en te draaien. Let erop dat je de pitten eruit haalt. Doe er vervolgens drie tenen

knoflook in. Vervolgens doe je er een eetlepel tahin in. Daarna doe je er een beetje zout en

komijn bij (ongeveer 1,5 theelepel). Laat het even blenden (20 sec). Pauzeer daarna even

en doe er iets meer dan een halve glas water bij. Laat het daarna verder blenden en kijk of

je de gewenste creamy substantie hebt. Zo niet, voeg je er water bij. Zo wel, dan is je humus

eigenlijk ready. Je kan hierna nog kruiden naar voorkeur gebruiken(komijn of kurkuma) ,

maar je kan het ook zo eten. Je kan het op je brood, je rijstwafel en je cracker smeren. Ook

lekker met cherrytomaten. Tip: doe (gebraden) pijnboompitten in je humus.

 

  1. Frisse cacik

Nodig: 2 komkommers, 3 glazen yoghurt, 2 tenen knoflook, roomboter, munt (extra: dille),

water.

 

Schil de komkommers en rasp ze. Doe ze in een diepe salade kom. Voeg er ongeveer 3

glazen yoghurt bij en wat water. Het moet een creamy substantie krijgen, maar niet te zwaar.

Een soort dikke soepsubstantie. Doe er ook geraspte knoflook bij en wat munt. Roer het

bij elkaar en serveer het vervolgens in kleine soepkommen. Smelt wat roomboter in de pan

en doe er per kommetje een beetje roomboter op.

 

  1. Linzensoep

Maak goed gebruik van deze recepten nu het nog vakantie is!

 

Nodig: 1 pak rode linzen, 2 el. zonnebloemolie, 1 ui, 1 el. bloem, 1 tomaat of 1 el.

tomatensaus, 1 wortel, (optioneel: 1 aardappel), roomboter, paar teentjes knoflook, zout,

zwarte peper. Wanneer de soep klaar is: citroensap erin doen.

 

Doe 2 el. olie in een diepe pan en bak de gesneden ui. Gooi de eetlepel bloem erbij. Doe er

wat fijngesneden teentjes knoflook bij. Doe er vervolgens de fijngesneden tomaat of de

tomatensaus bij. Daarna de wortelstukjes die in kleine blokjes hebt gesneden en de kleine

blokjes aardappel als je die hebt. Laat dat een paar minuten doorbakken. Doe er vervolgens

de linzen bij die je in een zeef hebt gewassen en daarna water uit de waterkoker tot de pan

vol zit. Als het aan de kook is voeg je de zwarte peper en zout toe. Laat het 2 minuten

borrelen, zet het vuur uit en mix de boel met een keukenmixer. De soep is klaar en kan

geserveerd worden. Smelt in een aparte kleine pan wat roomboter, die je vervolgens over de

kommen soep verdeeld. Dit is natuurlijk optioneel. Als je geen keukenmixer hebt, kan je

het ook zonder, maar dan moet je geen wortels toevoegen en de aardappel heel fijn

snijden. Wanneer de soep klaar is, is het extra lekker met een beetje citroensap.

 

  1. Pastasalade

Nodig: 1 pak pasta, 10 kleine augurken, 2 wortelen, 2 aardappels, 1 pak erwten, 3 el. mayo,

500 ml yoghurt, 2 tenen knoflook, zout (extra: munt), blik maïs.

 

Kook de pasta. Kook ook de aardappelen en wortels en snij deze in stukjes. Doe de pasta in

een aparte bord, giet er wat zonnebloemolie doorheen, strooi er zout bij en laat het afkoelen.

Als de pasta helemaal is afgekoeld doe je het in een diepe saladekom. Je snijdt de

aardappels en wortels in hele kleine stukjes en giet het in de kom bij de afgekoelde pasta. Je

giet ook de gekookte erwten en de blik maïs in de kom. Doe de mayo, yoghurt, geraspte

knoflook ook in de kom en roer alles bij elkaar.

 

  1. Bulgur

Nodig: 1 aardappel, 1 ui, 2 glazen bulgur (te koop bij de Turkse super), 2 el. roomboter, 1 el.

zonnebloemolie, 4 glazen warm water, 1 glas tomaat, halve el. tomatensaus, 3 theelepels

zout, 1 theelepel zwarte peper (optioneel: champignons).

 

Doe olie en roomboter in een diepe pan. Bak de in grote blokjes gesneden aardappelen 5

minuten lang. Doe dan de gesneden ui en champignons erbij. Na twee minuten doe je ook

de gesneden tomaat erbij. Dit geheel bak je nog 5 minuten. Vervolgens ga je de gewassen

bulgur erin doen en dan het gekookte warme water. Wanneer het water geheel is

ingetrokken is je bulgur ready.

 

  1. Pisi broodjes

    De Bijlesmaatschappij maakt ook je buikje blij!

Nodig: 1 glas melk, 1 ei, 1 pakje bakpoeder, 2 theelepels zout, 4,5 glazen bloem, en

zonnebloemolie om in te bakken.

 

Doe dit alles in een grote kom en kneed het samen. Als het de substantie van deeg heeft,

snij je het in vierkanten of cirkels. Dit braad je in de zonnebloemolie in de pan. Deze broodjes kun je met alles eten.

 

EET SMAKELIJK!

Door Lale Gul, een onzer bijlesdocenten.

Leave a Comment