Hoe voedt je Succesvolle Kinderen op? - Column - De Bijlesmaatschappij Blog - Effectieve en Leuke Bijlessen, Begeleiding en Taallessen, Workshops en Trainingen door Professionele Bijlescoaches!

Stel dat je een huisdier neemt – een lief kitten.

Je bent jong, blij en haalt alles in huis voor het beestje. Alles gaat goed, totdat je erachter komt dat je eigenlijk niet zo goed weet om te gaan met het dier. 
De realiteit is namelijk dat je helemaal niet klaar bent voor deze verantwoordelijkheid. De realiteit is dat je eerst moet leren met jezelf om te gaan, zodat je het diertje niet verwaarloost. 

 
Zo’n beestje heeft liefde nodig. Aandacht. Eten en drinken. Kortom – het moet zowel lichamelijk als emotioneel verzorgd worden. 
Wat denk je dat er van zo’n beestje wordt, als je het slaat, geen eten en drinken geeft en opsluit?
 

Wordt het een sterk, zelfverzekerd beest, later?

En als je het ook nog uitscheldt, in een hoekje drijft (letterlijk en figuurlijk), zodat het het gevoel krijgt niks te kunnen of te mogen – hoe zal dit later tot uiting komen in de ontwikkeling van het kind?
Is het dan heel verrassend als dit beestje op een gegeven moment uithaalt, niet omdat het agressief is, maar omdat het niets anders kan, om zichzelf te beschermen?
Is het dan gek dat dit diertje misschien mentaal en/of fysiek ziek wordt of zelfs verslaafd raakt – al helemaal als dit in zijn genen zit?
Uiteraard is er maar één goed antwoord op bovenstaande vragen. 

En uiteraard dien je dit toe te passen op het kind – misschien wel jouw kind. 

De taak van een ouder is het kind veilig te houden, sterk te maken, op elk vlak en dat alles met liefde, aandacht en genegenheid. 
Doe je het tegenovergestelde, dan faal je. 
Kijk dan niet op als datzelfde kind, dat ongetwijfeld ongekende talenten, capaciteiten en vaardigheden heeft, die door jou toedoen niet tot bloei komen, zich van jou verwijdert en ‘ontspoort’. 

Als je bovenstaande hebt begrepen, dan begrijp je dat een ontsporing niet in een vacuüm ontstaat. Dit gebeurt zelden tot nooit. De omgeving – en dus ook de opvoeding – speelt een directe rol. Neem het aan van iemand die in de slechtste buurt van het land is opgegroeid en vervolgens leerlingen uit diezelfde buurt begeleidde met wat later de Bijlesmaatschappij werd. 

Het is heel makkelijk om – zodra de schade aangericht is – te doen alsof het allemaal aan het kind ligt. Alsof het kind nou eenmaal slecht is. Het zit nou eenmaal in zijn genen, zeg je dan. Het kind is ‘net als zijn biologische ouder, gewoon gek’.

Het enige wat bereikt wordt met dat soort praatjes is nog meer schade. Nog meer verdriet. Nog meer pijn. Voor je eigen kind nota bene. 

Tot het niet meer te herstellen is en het eindigt met alles behalve een happy end..

Voorkom dit. Neem je verantwoordelijkheid. Hou je kinderen bij je – no matter what. Zorg ervoor dat ze ALTIJD bij je kunnen aankloppen. Toon liefde. Toon respect. En zie wonderen opgroeien.

 
– I.M.R. Alladien, eigenaar, coach en trainer bij de Bijlesmaatschappij
______

Ihsaan Alladien studeerde Nederlands, rechtsgeleerdheid en psychologie na succesvol het Barlaeus Gymnasium te Amsterdam (een van de oudste scholen des lands met een slagingspercentage van 81%, ruim boven het landelijk gemiddelde) te hebben afgerond en heeft de afgelopen 10 jaar honderden leerlingen in een sneltreinvaart van hun achterstanden en gebrek aan structuur en motivatie afgeholpen. Afkomstig uit een islamitisch gezin met zeer getalenteerde ouders (zijn vader is docent Nederlands in het middelbare onderwijs, zijn moeder kunstenaar en ondernemer) die hem en zijn broertjes en zusjes waardegericht leerden leven, en uit een familie die op topniveau gepresteerd heeft, weet Ihsaan als geen ander het onderste uit de kan te halen bij al zijn leerlingen, met een duidelijke focus op continue persoonlijke groei.

Meer lezen in onze blog? Coaching of bijles nodig? Kijk dan hier!

Leave a Comment