Neem bijles in plaats van Ritalin!

Ritalin. Een medicijn waar ik bij mijn studie Klinische Neuropsychologie zeker het een en ander over geleerd heb. Tijdens mijn studie leerde ik namelijk over ADHD, een stoornis waarbij er sprake is van een aandachtstekort. Het medicijn Ritalin wordt veelal voorgeschreven aan mensen die lijden aan ADHD om zich beter te kunnen concentreren. Echter, tijdens mijn studie hoorde ik het woord ook veel vallen onder mijn medestudenten. Niet omdat zij allen massaal met ADHD waren gediagnosticeerd (de overdiagnose van ADHD is weer een ander maatschappelijk probleem), maar omdat zij Ritalin gebruikten tijdens het studeren voor tentamens. Zelf ben ik altijd ver weg gebleven van Ritalin. Ik vond het eng om een medicijn in te nemen dat in feite bedoeld is voor een compleet andere doelgroep. Dit zou dan toch een compleet andere uitwerking op mij hebben? Ook had iemand mij ooit verteld over het plotseling dood kunnen gaan na het nemen van een Ritalin als gezond persoon. Tsja, zo’n verhaal blijft dan net wat langer hangen dan een verhaal over een student die een voldoende haalt voor zijn tentamen. Bovendien vond ik het gebruik onnodig. Naast het nemen van Ritalin, vond ik dat er genoeg andere (gezondere) trucjes waren om goed te kunnen studeren. Voorbeelden hiervan zijn het studeren in de universiteitsbibliotheek, het wegleggen van je mobieltje tijdens het studeren of het inlassen van pauzes na ieder uur. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik me nooit echt in Ritalin heb verdiept als prestatieverhogend middel onder studenten. Dit is dan ook de reden dat ik uitgezocht heb wat Ritalin nu precies is en of het aan te raden is om te nemen als gezond persoon.

Zoals gezegd wordt Ritalin voorgeschreven bij ADHD, maar daarnaast wordt het ook gegeven aan mensen die lijden aan narcolepsie; een slaapziekte. Hoewel de merknaam van het medicijn Ritalin is, heet de werkzame stof die hierin zit methylfenidaat. Methylfenidaat is een stimulerend medicijn dat de aandacht en de stemming kan verbeteren. Over het algemeen voelen mensen met ADHD zich na het nemen van het medicijn dan ook rustiger en kunnen zij zich beter concentreren. Wel kunnen er bij het gebruik enkele bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, rusteloosheid, nervositeit of duizelig worden. Deze bijwerkingen zijn vervelend, maar wegen niet op tegen de symptomen van ADHD. De wetenschap lijkt daarnaast goed te weten wat Ritalin voor effecten heeft op het brein van iemand met ADHD.

Hoewel Ritalin nog steeds alleen op doktersrecept te verkrijgen is, zijn er steeds meer studenten die Ritalin gebruiken als concentratiebooster. Dit maakt veel hulpverleners, zoals jeugdpsychiaters, bezorgd. De effecten van Ritalin op het gezonde brein zijn nog niet genoeg onderzocht. Op dit moment ligt het gebruik van het medicijn op zo’n zeven procent. Door deze toename is echter* ook het aantal onderzoeken naar het gebruik onder studenten toegenomen. Willem Riedel, hoogleraar experimentele psychofarmacologie aan de Universiteit Maastricht, deed onderzoek naar de effecten van een eenmalige dosering methylfenidaat op de aandacht en het geheugen bij gezonde jongeren. Wat hij zag is dat de jongeren meer zelfvertrouwen kregen en geneigd waren hun prestaties te overschatten. Tevens hielden zij hun aandacht langer vast en onthielden ze de stof beter. Het leek dus alsof Ritalin een positieve uitwerking heeft op het concentratievermogen van jongeren, maar toen er ook werd gekeken naar de effecten na een hogere dosering bleek niets minder waar. Hoewel de aandacht nog altijd verbeterde bij een hogere dosering, ging het geheugen steeds meer achteruit. Hierdoor werd de aangeleerde informatie dus niet vastgehouden. Ook wordt bemerkt dat jongeren bij een te hoge dosering een soort ‘oogkleppen’ op hebben. Uit dit onderzoek van Riedel komen dus zowel positieve als negatieve effecten naar voren. De negatieve effecten worden ‘slechts’ veroorzaakt door een te hoge dosering. En dit is nu precies waar het hem in zit. Studenten krijgen Ritalin niet op doktersrecept, maar kopen het medicijn over van vrienden. Hierdoor nemen studenten al snel een te hoge dosering en dit zal ook de kans op bijwerkingen vergroten. Waar ook voor wordt gewaarschuwd is dat er op dit moment nog geen onderzoeken zijn die hebben gekeken naar de gevolgen op de lange termijn.

Concluderend zijn er de afgelopen paar jaar best wat onderzoeken gedaan naar de effecten van Ritalin bij gezonde jongeren. Echter, de nadelen wegen voor mij zwaarder dan de voordelen. Zelf houd ik het dan ook liever bij mijn eigen gezonde trucjes om beter te kunnen studeren!

 

Door Nienke de Bles

Leave a Comment