Doe jij ook mee aan de Ramadan dit jaar? Of tenminste een paar daagjes? Leuk! In tegenstelling tot wat veel mensen (nog steeds) denken, is vasten één van de meest gezonde dingen die je kunt doen! Zo moeten mensen met kanker tegenwoordig bijvoorbeeld ook een paar dagen per week vasten van de dokter, omdat dit zou helpen bij de genezing. Door met name 30 dagen te vasten, zoals tijdens de Ramadan gebeurt, wordt je lichaam helemaal schoongemaakt. Ook wordt je er geestelijk frisser door. Natuurlijk moet je wel extra goed op je eten en drinken letten, en hoef je niet te vasten als je ziek, te jong/oud of zwanger bent.

Tijdens de islamitische vastenmaand vasten moslims en andere geïnteresseerden van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent geen eten, geen drinken en ook géén geslachtsgemeenschap (biologie tussen mensen). Zodra de zon ondergaat en het weer donker is, mogen die dingen wél weer. Wat veel mensen niet weten, is dat je niet mag schelden, schreeuwen of op een andere manier vervelend doen mag, islamitisch gezien, en dat dit tijdens de Ramadan extra verboden is. Je moet jezelf dus helemaal tot rust brengen en jezelf geestelijk ook trainen!

 

Vasten is door de jaren heen erg populair geworden, zeker in combinatie met sporten. Dit noemt men intermittent fasting. Ken je de films van Wolverine, the X-men? De acteur die Wolverine de afgelopen 10 jaar heeft gespeeld, is in vorm gekomen door te vasten! Hij trainde dus op een lege maag, en het resultaat kan iedereen zien. Als je vast, moet je dus zeker niet op je kont gaan zitten, maar juist extra hard werken en sporten, want dan zul je ongelooflijke resultaten zien.

 

Eet voldoende fruit en groenten tijdens de Ramadan! - De Bijlesmaatschappij Blog
Eet voldoende fruit en groenten tijdens de Ramadan!

 

Natuurlijk is het zo dat vooral de eerste dagen wat lastig kunnen zijn – dat is met bijna alles zo: de eerste drie dagen moet je inkomen, die zijn het moeilijkst, of het nou stoppen met een slechte gewoonte (bijvoorbeeld roken), op tijd naar bed gaan of minder series kijken is. Je zult erg moe zijn misschien, en je concentratie wordt ook een stuk minder. Dat hoort erbij, zorg ervoor dat je, zodra je wel kan eten en drinken, minimaal 2 liter water drinkt, voldoende eiwitten en gezonde vetten, vitaminen en mineralen eet en drinkt, en dan komt het helemaal goed. Vermijd teveel zon, werk niet te hard – anders loop je het risico dat je uitdroogt namelijk. Koppie erbij, dus!

 

Na de eerste week zul je merken dat je er bijna niet meer over nadenkt, je bent er nu meer aan gewend. Je concentratie is nu juist beter dan eerst. Dit zul je ongetwijfeld merken tijdens je huiswerk, en hier kun je ook goed gebruik van maken door veel werk te doen – want je energie gaat nu allemaal daarheen! Niet naar (ongezond) eten en drinken…Je hebt ook geen last van een crash door suikers of cafeïne, en ook je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Je kunt dus langer en met meer focus werken tijdens het vasten. Waar wacht je nog op? Doe ook een dagje mee! Of wat langer…

 

Meer lezen over de voordelen van vasten? Klik dan hier!

Leave a Comment