Je ontkomt er niet aan: memes. Do you know da wae? Wij weten gelukkig wél de weg als het aankomt op dat stukje van het internet, wat voor de jeugd en sommige (antisociale) adolescenten uiteraard een vanzelfsprekend deel van hun communicatie vormt tegenwoordig. Maar hoe populair zijn memes nu nog? En zit er misschien meer achter dan alleen een grappig plaatje met een nóg grappigere tekst? Is het zelfs zo dat we écht iets kunnen leren van dit hilarische deel van het internet?

 

Lachen is gezond

Waar men vroeger slechts nog kon lachen om bewegende beelden, hetzij op de televisie, hetzij op Youtube, heeft de meme dit voor altijd veranderd. Je kunt nu – zonder grap – wekenlang stukgaan om die ene meme, die je beste vriend je op een gelukzalige dag toestuurde om je op te vrolijken. En dat is natuurlijk alleen maar goed voor je; lachen is gezond, vermindert stress en maakt je algehele leven gewoon een stuk makkelijker.

 

Een meme is een kunstwerk

Een goede meme is niets minder dan een creatief, hoogstaand spektakel. Een goede meme zet je namelijk aan het denken, bezorgt een flinke dosis zelfreflectie en introspectie en is vaak lekker confronterend. En heb je wel eens nagedacht over het unieke samenspel tussen beeld en tekst? Waar vind je nu een dergelijke combinatie van woorden en plaatjes? Men zou zelfs kunnen stellen dat de meme een voortzetting is van de oude Nederlandse prenten, die eveneens een leerzame tekstuele boodschap met een plaatje combineerden, om zo de jeugd normen, waarden en wijsheden bij te brengen. De meme doet dit, maar dan met een vleugje van wat tegeltjeswijsheden en wat Loesje – tot de 10de macht (minstens).

 

Memes zijn goed voor je! - De Bijlesmaatschappij

 

Memes verbinden ons, verenigen ons

Memes kennen geen grenzen. Memes kunnen komen uit New York, maar ook uit Zimbabwe. Soms komen memes zelfs uit fictieve plaatsen, zoals het geboorteland van Black Panther – Wakanda. Strikt genomen is er helemaal geen sprake van landen of diens grenzen; memes komen namelijk voort uit het internet. Is dat niet eigenlijk een hele mooie boodschap? Dat memes een van de belangrijkste dingen zijn waardoor letterlijke grenzen wegvallen en mensen meer verbonden raken?

Zonder memes zouden we niets weten over next-level slechte films uit Afrika. Zonder memes zouden we niet op een unieke, bijna altijd fenomenale wijze op de hoogte zijn van het laatste nieuws. Memes zijn meestal erg grappig, sarcastisch of cynisch, maar kunnen ons ook bij de keel grijpen en zonder omwegen tot nadenken dwingen. Over zaken waar ook echt nagedacht over moet worden; met betrekking op onszelf of onderwerpen groter dan wijzelf.

 

Wat denk jij over memes? - De Bijlesmaatschappij Blog

 

– Ihsaan, eigenaar en docent de Bijlesmaatschappij

___

Verder lezen over memes? Klik hier!

Leave a Comment