De Bijlesmaatschappij wenst alle brugklassers veel succes en plezier!

Vers van de basisschool, daar sta je dan! Een echte piepjonge en kleine brugklasser. Welkom in de kleine grotemensenwereld. Jouw avontuur begint nu pas écht: alleen naar school (hoop ik voor je tenminste), hangen met nieuwe vrienden en überhaupt eindelijk vrienden (ha!), chillen, veel te veel boeken mee, en je zakgeld verspillen aan troep en de film. Of je bent een echte nerd en knalt rustig 4 á 6 zes jaar door zonder dit alles, maar dan wil ik niks met je te maken hebben.

Fatoe. Iedereen is welkom, net zoals iedereen welkom is in de brugklas. Het is allemaal vast nog heel spannend en eng voor jou, ook al doe je nog zo stoer tegen achtstegroepers en je zusje, jij loopt ook rustig om en gaat rustig aan de kant als de mensen uit de bovenbouw in de gang staan en lopen. Speciaal voor jou hebben wij, lieve mensen van de Bijlesmaatschappij, een top 10 van absoluut herkenbare dingen voor brugklassers op een rijtje gezet, die je meemaakt of zal meemaken. Of je nou wilt of niet. Dit is je leven nu, bro/sis…

 

10. Schimmelbrood

Jawel, als je het niet op de basisschool hebt meegemaakt dan zeker nu, vrind. Let maar goed op al die zakjes en pakjes, want je nieuwe rugzak is groot en diep. En tussen al die boeken en papieren verdwijnt alles met gemak. Over precies 3 maanden vanaf nu vind je je boterham van deze week terug onder aan een van je boeken of mapjes geplakt. Of anders onder je etui.

 

9. Alleen op de wereld

Soms heb je het en wil iedereen naast je zitten. Dan ineens een hele week niet; komt het door die nieuwe broek of dat nieuwe shirt? Of misschien boeit het jou niks en vind je het wel goed zo, je hebt geen vrienden nodig! Maar dan moet je ook niet elke avond in bed huilen..Geen zorgen: pubers zijn wispelturig. Jij bent er ook een, dus zorg voor voldoende afleiding en bezigheden. Sport, spreek af en zoek een hobby.

 

8. Irritante leraren

Zijn ze niet allemaal vervelend dan? Ongetwijfeld heb je een paar leraren die je mag. De kans is heel groot dat je de meeste niet mag. Misschien zijn ze nep, overdreven, streng, saai – één van die dingen of allemaal. Je hebt twee opties: kijken op de klok en hopen dat het snel klaar is of zelf de boel verstieren (je hebt het niet van ons!) Kijk wel uit dat je er niet uit word gestuurd. Beter is om je docent op een andere manier te benaderen en te bekijken; ook docenten zijn mensen die gewoon begrepen willen worden, immers.

 

7. Gare pauzes en saaie tussenuren

Wat te doen als je helemaal niet op school wil zijn en je vrienden er niet zijn en je hebt pauze en/of tussenuren? De verveling zal ongetwijfeld toeslaan. Ren je naar huis als je in de buurt woont? Of ga je doelloos in de buurt hangen? Awkward als je die mensen van school toch tegenkomt..Tip: word vrienden met mensen die in de buurt wonen. Dan heb je altijd een crib waar je kunt crashen in tijden van nood. Anders zoek je de dichtstbijzijnde plek op waar je de tijd kan doden, en vermijd plaatsen met fastfood, anders sta je binnen no time bekend als die vreetzak, die je natuurlijk ook gewoon bent.

 

6. Die schoolbel.

Net op het moment dat je écht goed in het verhaal van je geschiedenisdocent zit, gaat ie af; je schrikt je rot, net als de rest van de klas. En dat de hele dag door. De bel, de bel. Het is liefde en haat; je houdt van de bel als het pauze is en je haat hem als je hem hoort wanneer jij nog niet binnen bent..

 

5. Tafelvoetbaltafel taferelen

Als je geen tafelvoetbaltafel hebt op jouw school, zoek je een andere school. Of zorg je ervoor dat er een op jouw school komt. Later zul je begrijpen waarom, en ons bedanken..Tenzij jij telkens kruipt, natuurlijk.

4. De supermarkt-in-de-buurt

Je bent hard aan het groeien en die droge boterhammen in je schooltasje doen het hem simpelweg niet altijd meer. Je groeispurten en dagelijkse avonturen eisen meer van je en daarmee ook meer voedsel. Maar waar vind je meer voedsel? De automaat op school zit vol met suiker, in de kantine is alles duur en je kunt niet naar huis. Oplossing: vind de Appie, Jumbo of zelfs Hema in de buurt. En tegenwoordig zit er altijd wel één in de buurt. En als er echt een dichtbij is, verwacht dan dat de hele school er heen gaat of zal gaan. Pelgrimstochten voor je honger, bro!

 

3. Heb je geskipt?

Als je deze zin nu al te vaak hoort, dan ben je die echte spijbelaar. En dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook bijles nodig, of juist niet, want dan ben je zo slim dat je al die lessen kan missen. 10 euro voor jou als je je hele schoolcarrière niet spijbelt. Je mag het ophalen tijdens je wiskundeles. 

 

2. Lenen en verdwenen

Geld, gum, boeken en natuurlijk pennen. Reken er maar op dat je een van deze of allemaal kwijt gaat raken aan vriend en vijand. Zelfs hele rekenmachines verdwijnen en duiken na een tijd weer op in de handen van een van je klasgenoten. En natuurlijk weten die dan van niks. En natuurlijk is het apparaat dan altijd al van hun geweest. Let op je spul, g.

 

1. Dromen zijn bedrog, maar als ik wakker word..

Op eenzame hoogte staat wat ons betreft de droom/nachtmerrie waarin je ineens zonder reden, zonder aanleiding, zonder enige vorm van logica naakt voor de klas staat. Onder de douche, in je slaapkamer, waar dan ook. Wij gaan stuk van het lachen, maar het is waar: elke brugklasser of onderbouwer krijgt deze droom minimaal één keer. Als je deze prachtige, bewustmakende droom niet hebt gehad, dan staat je nog iets heel leuks te wachten. Bewustwording, volwassen worden, leuke tijden..

 

Like onze Facebook voor nog meer grappigheden, updates en kortingen!

Leave a Comment