Blijf op de hoogte met de Bijlesmaatschappij Blog!

Social media wordt door bijna iedereen dagelijks gebruikt. Hierdoor heeft het veel invloed op ons leven. Deze invloed kan positief zijn, maar het is jammer genoeg te vaak ook negatief. Vooral het social media gebruik onder jongeren kent gevaren.

Aan het begin van dit jaar, op 10 januari , heeft een vijftien jarige jongen uit Heerlen zelfmoord gepleegd. Hij werd gepest, vooral ook online. Op verschillende accounts werden er foto’s van hem geplaatst. Hij had al eerder een poging tot zelfmoord gedaan, maar het pesten hield niet op. Op 21 februari pleegde een andere vijftien jarige jongen uit Enschede ook zelfmoord. Een foto van hem deed de ronde op social media waardoor hij besloot om zelfmoord te plegen.

Hele heftige berichten. Vooral omdat het ook zulke jonge levens zijn geweest die nu voorbij zijn. Tijdens zulke gebeurtenissen staan we stil bij de leed en verdriet die we andere aan doen. Maar na een week of twee is het vaak al weer vergeten en ontstaan en weer nieuwe slachtoffers.

Wordt jij gepest en heb je hulp nodig? Ik weet dat het lastig is om erover te spreken, en al helemaal met vreemde. Alsof vreemde wat om je zouden geven, toch? Maar dat doen ze. Het klinkt heel cliché maar er zijn mensen die om jou geven. Misschien geloof je dit niet. Maar geloof wel dat zelfmoord nooit de oplossing is. Het leven is te mooi om het door een stel mensen met een minderwaardigheidscomplex te laten beëindigen. Weet dat je nooit beproeft wordt met iets wat jouw ziel niet kan dragen. Dit waar je nu doorheen gaat zal je later tot een prachtig en sterk persoon maken.

Besteed geen aandacht aan de mensen die jou pesten. Want degene die pesten halen plezier uit het feit dat ze je kunnen kwetsen. Gun ze dit plezier niet. Praat er ook over. Met je vrienden of familie. Schrijf het desnoods van je af, maar blijf die negatieve gevoelens niet met je meedragen. Neem zelf (tijdelijk) afstand van social media. Als ze zien dat jij er niet mee bezig bent, is er voor hen het plezier er snel van af.

Vaak hebben degene die pesten een probleem met zichzelf. Doordat ze niet weten hoe ermee om te gaan, reageren ze dit af op andere. Hoe laag en zwak is het karakter en zelfwaarde van iemand wel niet om andere zo te behandelen. Als je zelfwaarde nodig hebt, werk dan aan je zelf. Maar ga niet het leven van andere verzieken. Doe een ander niet aan wat je zelf ook niet wilt.

 

Door Fatjona


Voor hulp kun je altijd contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl

 

 

Leave a Comment