Wat te doen bij frustratie? - De Bijlesmaatschappij Blog

Je wilt aan je huiswerk of aan de studie, of eindelijk dat project afronden. Maar je bent constant afgeleid, en niet op een positieve manier in de vorm van je smartphone met Whatsapp of Netflix op je tablet – nee, het is wat anders, het knaagt aan je, en je kan het maar niet loslaten: je bent gefrustreerd. Zo kun je natuurlijk niet geconcentreerd werken, dus wat te doen?

 

Zoek naar de bron van je frustratie en verwijder deze

De eerste en best logische stap is om datgene wat jou frustreert te vinden: is het je moeder, die constant zeurt om hoe jij of je kamer eruit ziet? Is het een incident met vrienden of collega’s? Of is het iets fysieks, zoals pijn door een ongeluk? Ga goed na wat het kan zijn, en praat er eventueel met mensen die je vertrouwt over, en die jou goed genoeg kennen. Als je eenmaal weet wat het is, kun je het namelijk meteen oplossen door het weg te halen, letterlijk of figuurlijk. Is het echt pijn, dan neem je een medicijn. Is het je moeder, ga dan ergens anders werken, of vraag haar je met rust te laten.

 

Kan je de bron van jouw frustratie niet meteen verwijderen? Of weet je niet wat je dwars zit?

Dan is het tijd voor wat anders! Neem allereerst even goed de tijd voor jezelf. Doe iets waarvan jij weet dat het je rust geeft en kalm maakt. Dit kan een blokje om zijn, even wandelen, je gedachten op papier zetten, even helemaal niks doen

Weet je na dit moment voor jezelf nog niet wat er aan de hand is dan is het tijd voor drastische maatregelen…

 

Uitlaatklep #1 : Ga fysiek te werk door te gaan hardlopen of intensief te gaan sporten

Sporten ontstresst; je bent helemaal uit je hoofd en puur bezig met je lichaam als je het een beetje goed doet. Je lichaam maakt endorfinen (gelukshormonen) en je bent naderhand helemaal ontspannen. Helemaal als je het combineert met een massage of saunabezoek.

Wat te doen bij frustratie? - De Bijlesmaatschappij Blog
Wat te doen bij frustratie?

 

Uitlaatklep #2: Praat, schreeuw, spreek, met je beste vriend(in)

Praten is fijn en goed (en niet voor niets; de mens is een ‘sociaal dier’), praten over je problemen en frustraties des te meer. Je brengt dingen in perspectief, komt tot nieuwe inzichten en leert op een gezonde en nuchtere manier met de problemen om te gaan. Je beste maatje heeft bovendien het beste met je voor en zal tot het uiterste gaan om met oplossingen te komen en je anderzijds afleiden tot je weer tot jezelf bent gekomen. Ga lekker wat drinken, eten, en wees vooral open en eerlijk over wat je dwarszit. Na het praten is er natuurlijk altijd tijd om een filmpje te pakken of de stad in te gaan: een dergelijke afleiding zorgt er natuurlijk óók voor dat je makkelijker je ergernissen los kan laten.

 

Uitlaatklep #3: Meditatie

Je hoeft er niet religieus voor te zijn, maar wel gefrustreerd (ha): mediteren. Het belangrijkste voor een succesvolle meditatie is je ademhaling en je houding, zorg ervoor dat je compleet ontspannen wordt: wees je bewust van alle sensatie in je lichaam, in je armen, benen, hoofd, neus, tenen – overal. Concentreer je volledig en alleen op je ademhaling en op je zintuigen, wat hoor je, wat ruik je. Laat al je gedachten voorbijgaan, alsof je aan de zee zit en naar voorbij varende bootjes tuurt: alles is tijdelijk, je problemen en je gedachten dus ook, laat je dus niet definiëren door deze. Als je goed mediteert, kom je in het moment, je zintuigen en je ademhalen bevinden zich namelijk continu in het moment. Je laat alles los, en leeft niet in het verleden of de toekomst. Een bonus is dat je echte zelf dan ook veel meer naar voren komt.

___

Bovenstaande tips en adviezen leveren gegarandeerd resultaat op, zodat je ten allen tijde op en top productief en relaxed kan zijn. Maar onthoud wel – voorkomen is altijd beter dan genezen: zorg er daarom voor dat je sowieso minimaal 3 keer in de week stevig sport en één keer in de week de sauna bezoekt, dan ben je eigenlijk altijd chill. En wie wilt dat nou niet, elke week naar de sauna?

 

– Ihsaan Alladien, oprichter en eigenaar De Bijlesmaatschappij

Leave a Comment