Heb je een druk weekend gehad? Of ben je gewoon een geboren uitsteller? No worries! Met deze tien tips ga je gewoon die toets (of dat tentamen) halen. Door Fatjona.


1. Skimmen
Pak snel je schoolboek tevoorschijn en lees de te leren hoofdstukken globaal door. Lees de tussenkopjes. Wat ook helpt is het begin en einde van elk alinea lezen. Hierin staat meestal de belangrijkste info in. Meestal staan er aan het einde van de paragraaf of hoofdstuk een samenvatting, lees die snel door!.

 

2. Rijtjes en ezelsbruggetjes
Heb je rijtjes die je moet leren? Hoogstwaarschijnlijk komen deze voor op het tentamen. Lees ze snel door en probeer zo veel mogelijk te onthouden. Bedenk ook ezelsbruggetjes om het makkelijk te onthouden. Als je niet zo creatief bent kun je op het internet ook vele ezelsbruggetjes vinden die jou vast gaan helpen om die ene formule te onthouden.

 

3. Spiekbriefje
Nee, niet om het spiekbriefje te gebruiken tijdens het tentamen! Maar een goede tip die ik ooit van mijn leraar gekregen heb is om de belangrijkste stof op een klein briefje te schrijven.
Omdat een spiekbriefje niet groot kan zijn ben je gedwongen om alleen echt de belangrijkste informatie op te schrijven. Door het schrijven ervan op zo een klein en creatief mogelijk manier onthoud je het heel goed.

 

4. Vraag aan de slimste leerling van jouw klas of hij/zij in die 15 minuten pauze kan uitleggen wat hij geleerd heeft. Door het te horen onthoud je het beter. Ook een goede is om deze tip te combineren met tip vier. Door het eerst te horen van iemand en vervolgens het zelf op te schrijven gebruik je meerdere zintuigen waardoor je het beter kan onthouden.

 

5. Wikipedia.
Niemand kan ontkennen dat Wikipedia reuze handig kan zijn. Ondanks dat het niet als bron wordt geaccepteerd bij het schrijven van verslagen, dan kan Wikipedia alsnog handig zijn voor het leren. Zie wikipedia als een soort samenvatting. Moet je de theorie van een bepaalde filosoof leren? Wees er maar zeker van dat wiki echt alleen de belangrijkste punten van de filosoof ’s theorie heeft beschreven.

 

6. Kijk filmpjes! Vaak leggen docenten iets uit in een filmpje op YouTube over jouw toets stof. Ook de bijlesmaatschappij heeft leuke en leerzame filmpjes. Doordat het onderwerp in een korte tijd duidelijk wordt uitgelegd , zal je het makkelijk onthouden.

 

7. Keep calm! Het moment dat je in de stress schiet is alles verloren. Want dan zullen die 15 minuten pauze zo zinloos voorbij gaan. Als je rustig blijft dan kan je ook logisch nadenken, waardoor je ook beter informatie tot je kan opnemen.
8. Begin met de makkelijkste vraag eerst. Dit heeft vele voordelen. Je krijgt ten eerste zelfvertrouwen omdat er toch wel een vraag is die je kan beantwoorden. Tijdens het beantwoorden van die vraag ben je natuurlijk ook de toets stof aan het ophalen in je hoofd. Daardoor zal je vast veel meer herinneren dan dat je denkt.
9.Lees goed! Lezen is echt het halve werk. Herhaal ook altijd de vraag in jouw antwoord. Hierdoor zal je gericht antwoord geven. Leg verbanden, en maak er een lopend verhaal van.

 

10. Leer de volgende keer wel gewoon op tijd! Laat het een goede les zijn voor de volgende keer. Let ook goed op tijdens de lessen. Ook al leer je dan niet, je zal het tentamen waarschijnlijk toch redelijk maken. En maak aantekeningen of stel vragen tijdens de lessen hierdoor ben je al in aanmerking gekomen met de stof en hoef je tijdens het leren je stof niet voor het eerst te zien. Vind ook een leuke manier om te leren, bijvoorbeeld met vrienden.

 

Heel veel succes en wijsheid toegewenst in de toetsweken van 2017!

Leave a Comment