Tips om effectiever te studeren/leren

Ben jij een eeuwige uitsteller? Is jouw bureau nooit opgeruimd? Word je constant afgeleid bij het studeren? Als je op één van deze vragen ja geantwoord hebt, zijn deze tips zeker iets voor jou! Vooral met de naderende examens van middelbare scholieren kunnen deze tips jouw redder in nood zijn! Door Lale Gul.

 

1. Schema’s.

‘’Moet dat écht?’’ hoor ik je al denken. Ik geef je twee redenen waarom een schema nuttig kan zijn. Ten eerste maakt een schema alles realistischer. Nog maar 2 weken voor de examens en nog zoveel te doen?! Op deze manier kan je ook al inplannen hoeveel dagen je kan studeren per vak. Een schema is ook erg goed omdat je zo je voortgang kan bijhouden en je kan zien waar het misloopt. Want geloof me: het loopt soms mis.

2: Vind jouw eigen ritme

Een goed studeerritme is voor iedereen persoonlijk. Je vriendin studeert bijvoorbeeld liever uren achter elkaar terwijl jij na een halfuurtje al afgeleid bent door een grappig appje of social media. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een ritme te zoeken. Ik studeer het liefst 2 uur en neem dan een pauze van een halfuurtje. Wanneer mijn concentratie ver zoek is studeer ik een uurtje, met tien minuten pauze. Experimenteer dus tot je een aangenaam ritme gevonden hebt en houd je daar ook aan.

 

Tips om effectiever te studeren/leren
Zorg dat je studeerspot volledig zonder afleidingen is.

 

3: Maak je leerplekje studeergeschikt

Hiermee bedoel ik dat je alle mogelijke afleiding moet verwijderen. Ja, alle. Inclusief je mobiel, tablet, en computer. Het is echt niet nuttig om die ene reactie te lezen op Instagram of dat ene filmpje te bekijken op Youtube, want voor je het weet ben je exact anderhalf uur en geen enkele pagina in je boek verder. I’ve been there. Tips? Voor je mobiel bestaat er de Self-Control app die voor een bepaalde tijd bijvoorbeeld Facebook of Instagram blokkeert, zodat je die niet om de vijf minuten kan checken. Voor je laptop en iPad gewoon je ouders even vragen om ze voor een paar uurtjes achter slot en grendel te zetten. Verwonderde blikken gegarandeerd!

 

4: Maak een begrippenlijst

Er staan altijd namen of begrippen in je huiswerk waarvan je leraar verwacht dat je deze kunt uitleggen. Het is dus erg handig om tijdens het studeren een begrippenlijst te maken waarbij je per begrip de definitie ervan neerschrijft. Zo heb je een overzichtelijk bestand dat je nog snel even kan bekijken de avond voor je examen. Aan deze tip heb ik persoonlijk altijd het meest aan gehad. Het vergt misschien wel wat tijd, maar het is het wel waard!

5: Leer hardop

Wist je dat, wanneer je je leerstof hardop oefent, je meer kans hebt om het ook echt te onthouden? Zeker wanneer je de stof in je eigen woorden probeert uit te leggen aan iemand anders. Doe alsof er een kind van 6 voor je staat en dat je die alles versimpeld moet uitleggen. Zo onthoud jij het namelijk ook. If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – aldus Einstein.

En vergeet niet: Herhalen, herhalen, herhalen, herhalen, herhalen, herhalen. Tijdens het tandenpoetsen, het wandelen naar je examen, tijdens je slaap… Spreekt voor zich, toch?

6: Pauze? Beweeg!

Ben je zoals ik en ga je graag in je stoel liggen tijdens je pauze? Niet doen! Als alternatief is het veel beter om even naar buiten te gaan, of gewoon in het algemeen, recht te staan! Zo krijg jij (en je hersenen) meer zuurstof, en dus ook meer concentratie. Wandelen met de hond, hardlopen of een snelle douche nemen zijn dus perfecte study breaks om je hersenen even een pauze te geven.

7: Vergeet niet voor jezelf te zorgen en jezelf te belonen

Er bestaat zoiets als de 8-8-8 regel. De wat? 8 uur studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Tijdens de examens gaat er meestal wel iets meer tijd naar het studeren en minder naar het slapen, maar het is een goede leidraad. Als de concentratie even weg is, is het soms beter om even te stoppen met studeren. Verwen jezelf af en toe met lekker eten en verwaarloos vooral je slaap niet! Als je weet dat er aan het eind van het hoofdstuk of na een uur een beloning op je wacht (in de vorm van iets lekkers of een kleine pauze) is het makkelijker om het studeren vol te houden.

8: Blijf rechtop zitten

Het is erg aantrekkelijk om lekker onderuitgezakt in een stoel te gaan zitten. Helaas gaat dit ten koste van je concentratie. Ga comfortabel zitten, maar niet té comfortabel. Overeind met een rechte rug. Zo gaat alle energie naar het brein en gaat je lichaam niet in ontspanmodus.

9: Een leeg bureau is een leeg hoofd

Ruim je werkplek op voordat je begint. Als er allerlei spullen rondzwerven die je niet gebruikt, gaan ze afleiden. Met een leeg, geordend bureau, bereik je de beste studieresultaten. Leg dus alleen neer wat je gaat gebruiken: boeken, aantekenblok (of computer), pennen, flesje water en misschien wat fruit. Verboden zijn: telefoon, tijdschriften, ander werk en dingen als Facebook en Twitter!

 

Vergeet niet voor jezelf te zorgen en jezelf te belonen

 

10: Cafeïne

Koffie houdt je alert. Maar kijk wel uit met de hoeveelheid: je hebt je nachtrust ook nodig en van hartkloppingen wordt niemand blij.

11: Stel jezelf vragen om de kern uit de tekst te halen

Een proactieve houding tijdens het studeren is erg belangrijk. Stel jezelf vragen over de tekst om de stof beter te begrijpen en onderscheid te maken tussen hoofdzaken en bijzaken. Door jezelf vragen te stellen onthoud je de stof beter en kun je het ook langer onthouden. Het neemt wel meer tijd in beslag, maar de tijd die je hierin stopt betaald zich later dubbel en dwars weer terug.

12 . Maak een samenvatting

Door het schrijven van een samenvatting ben je actief bezig met het verwerken van de leerstof. Je moet namelijk nadenken over de belangrijkste zaken en welke zaken minder of niet belangrijk zijn. De vragen die je, jezelf hebt gesteld kun je het beste ook in de samenvatting verwerken. Door het maken van een samenvatting heb je een overzichtelijk document waarin alle belangrijke informatie staat die je moet leren.

Tip: meestal staat er al een samenvatting van de jouw leerstof op internet. Als dit zo is, kun je ook hiervan gebruik maken. Maar zelf schrijven is beter, dan onthoud je meer. Maar ga dit niet doen als je nog maar een paar weken of dagen hebt te gaan voor je examens, dan kost het teveel tijd!

13. Studeer samen

Door aan iemand anders iets uit te leggen leer je zelf. Een ander kan jou weer op nieuwe ideeën brengen waar je zelf nooit op was gekomen. Het helpt ook om met iemand anders te studeren omdat je dan elkaar kunt aanvullen. Als de ene iets niet begrijpt, kan die andere het uitleggen en visa versa.

14 Herhaal de leerstof op tijd

Het is leerzaam om een samenvatting te schrijven, maar als je de samenvatting niet bestudeert en herhaalt onthoudt je het niet. Blijf de leerstof herhalen zodat je het op langere termijn onthoudt. Uit onderzoek van een professor blijkt dat we leerstof vergeten als we deze niet herhalen. Uit het onderzoek bleek dat je de leerstof na een uur, dag, week, maand en na zes maanden moet onthouden om het in je langetermijngeheugen op te slaan.

 

Stel jezelf vragen om de kern uit de tekst te halen

 

15 Visualiseer de stof door gebruik te maken van mindmaps

Door de leerstof te visualiseren kun je deze beter onthouden. Je hersenen kunnen namelijk beter plaatjes, tekeningen of modellen onthouden omdat ze meer getraind zijn om visuele beelden te onthouden. Je kunt dit eenvoudig doen door een mindmap te maken van de stof.

Studeren is en blijft geen leuke klus. Met deze tips kun je in ieder geval effectief en efficiënt studeren. Uit ervaring weet ik dat deze studie tips erg nuttig zijn. Zo heeft het eindeloos doorstuderen van boeken bij mij niet het gewenste resultaat behaald. Met deze studie tips wordt het studeren iets aangenamer en kun je de stof veel beter onthouden. Succes!


Leave a Comment