De Bijlesmaatschappij Top Tips voor Na je Middelbare School!

Eindelijk: je bent klaar met de middelbare en je hebt je diploma op zak! Gefeliciteerd. Maar wat nu? Hoogstwaarschijnlijk wil je na de vakantie beginnen met studeren. Maar laten we eerst een stap terug doen; studeren is namelijk niet het enige wat je kan doen. Je hebt immers al flink wat jaartjes gespendeerd aan leren en zwoegen – anders zat je nu niet met je vrienden en/of familie in de zon of juist in je eentje lekker te luilakken ergens. Je bent nog piepjong eigenlijk, en de kans is heel groot dat je diep van binnen nog helemaal niet weet wat je wilt gaan doen met je leven en al je talenten en vaardigheden. Wat zijn je opties nu echt, nu je dat mooie diploma op zak hebt?

 

  1. Ga op wereldreis

Juist, laat alles achter, of neem ook een beetje mee (je beste vriend); smeek mama en papa om wat geld of ga een paar maanden werken en zet het grootste gedeelte van je geld op een rekening waar je niet bij kunt (of een stevige niet te openen spaarpot, ergens op een donkere plek). Gesteld dat je nog lekker thuis woont, is al het geld wat je verdient gewoon helemaal van jou. Werk je een jaar dan heb je sowieso genoeg dus, zelfs voor meer dan een wereldreis – je kunt daar waarschijnlijk ook je hele studie van betalen.

Zelfs als je heel goed weet wat je wilt gaan studeren, maak dan alsnog een wereldreis. De ervaring en kennis die je opdoet tijdens zo’n reis maken jou een completer, wijzer en simpelweg meer ervaren persoon. Je leert nieuwe mensen kennen, je leert de wereld kennen, komt in contact met nieuwe ideeën en nieuwe culturen en boven alles: je leert jezelf kennen, jouw grenzen, jouw visie op het leven et cetera; het is één en al zelfverrijking. Dat is veel meer waard dan wat slechts alleen (weer) een diploma je kan bieden. En zeg nou eerlijk – wil je echt alleen maar veilig in je eigen coconnetje leven en jezelf al die avonturen en brede ontwikkeling afnemen? Stap uit je comfortzone, word géén verstofte burgerl*l of burgertrut die denkt dat een studie een volmacht biedt over alles en iedereen.

 

  1. Onderneem iets

Weet je nog dat je ooit dat briljante idee had en dat aan je vrienden en familie vertelde? Dat je het tekende en opschreef en dat je later dat schetsje tegenkwam en dacht: wat was ik toen jong en..naiëf. Nou vriend(in), je dacht verkeerd: dat gevoel, en die ideeën moet je nooit loslaten. Durf altijd kinds te zijn en houd het kind in jou in leven en denk dus altijd groots en grenzeloos – anders leef je eigenlijk helemaal niet.

Het beste dat je kunt doen met die inspiratie en ideeën is ze uitvoeren natuurlijk. Ondernemen. Je moet het willen, je moet het voelen, maar vooral, je moet het doen. En vooral samen; trommel je beste vrienden op en ga met ze rond de tafel zitten. Willen jullie echt voor een baas werken, meteen al? Of willen jullie jezelf volledig de wereld ingooien en juist zelf dicteren wat er gebeurt en wanneer? In dit tijdperk van internet en social media is er eigenlijk weinig reden om niet te ondernemen. Voor minder dan 100 euro heb je in principe je eigen professionele website, promotiemateriaal, en sta je op Google met je advertentie en óók op alle andere bekende kanalen. Alle kennis die je nodig hebt om online te ondernemen vind je bovendien op internet; je moet het daarom slechts willen, vervolgens plannen en last but not least: doen.

Zet op een rijtje waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt; kun je andere mensen daarmee helpen? Boodschappen doen voor ouderen, honden uitlaten, brieven nakijken – schrijf het op, werk het uit en zoek mensen die net als jij de wil en de drive hebben om jouw idee – jullie idee – tot leven te brengen. Maak een goed plan, leer over ondernemen van mensen die er verstand van hebben, en stop nooit met leren. In die zin is ondernemen óók het beste wat je met je studie kunt doen. Denk ook na over hoe je aan geld komt mocht dat nodig zijn; ga je lenen, zoek je investeerders? Of blijf je er toch nog even naast werken totdat je bedrijf volledig op zichzelf runt? Allemaal dingen om over na te denken. Maar vooral: doen!

 

3. Ga aan het werk, zet geld opzij en carpe diem

Zoek een leuke baan, fulltime of parttime en spaar zoveel mogelijk. Denk daarnaast actief na over wat je wilt doen; studeren na een tijdje, reizen of toch nog even blijven werken. Zorg er ook voor dat je veel naast je werk doet en hou vooral ook niet te veel vast aan je oude netwerk; dat klinkt misschien vreemd en tegenstrijdig, maar je middelbare schooltijd is voorbij, hoe leuk het ook was (of niet). Iedereen gaat nu zijn eigen weg, sommigen heel ver weg. Het is belangrijk dat ook jij bewust eerst kijkt naar wat jij wilt; waar wil jij nu zijn, en waar wil jij over een paar jaar zijn? Als je vasthoudt aan je vrienden, familie en aan het verleden in het algemeen, kom jij zelf niet verder. Dat is nou eenmaal hoe het werkt. Wees je dus heel bewust van deze fase in je leven, dit zal namelijk ongetwijfeld vaker gebeuren (bijvoorbeeld als je eenmaal je studie hebt afgerond). Kijk dus naar wat jij leuk vindt: is dat een sport, of hobby? Zoek dan een vereniging of een club die dat aanbiedt. Je leert nieuwe mensen kennen, en je ontwikkelt jezelf ook. Heb je een bucketlist? Begin die dan langzaam maar zeker af te werken; nu je jong bent kan het nog, helemaal nu je nagenoeg alleen maar werkt (en geld opzij zet, dus). Wees bovendien sociaal betrokken, maatschappelijk actief en blijf in gesprek met anderen maar ook met jezelf; volg het nieuws, lees de krant en een goed boek – door al deze dingen kom je erachter hoe jij in het leven staat en ben je goed op weg naar waar jij zijn wilt. Laat alle negatieve mensen, ‘vrienden’, en negativiteit over het algemeen, ver buiten de deur – negativiteit brengt je namelijk niet verder. Op geen enkele manier (tenzij je het omzet in positiviteit natuurlijk!).

 

4. Ga toch meteen aan de studie!

Wereldreis? Heb je al gedaan! Werken? Doe je ook al een paar jaar. Sociaal en sportief ben je al genoeg…Dus jij hebt niks aan bovenstaande tips, of in ieder geval niet genoeg: jij weet precies wat je wilt en waar je heen wilt. Gefeliciteerd! Je behoort tot een heel gelukkige minderheid. Zorg er echter alsnog voor dat je studie niet het enige is wat je doet; blijf de rest waarderen en onderhouden: je sociale leven, je gezondheid, je dromen, je idealen en je lichaam en geest over het algemeen – blijf jezelf ontwikkelen. Je bent er namelijk nog lang niet, en er valt altijd nog genoeg te leren op sociaal gebied, en je hebt ongetwijfeld niet elke hoek van de wereld gezien en niet elk idee aangehoord – nee, wees vooralsnog bescheiden en open minded, en wees niet bang voor nieuwe ervaringen en uitdagingen; je kan er alleen maar sterker en wijzer uitkomen, en daar heb je tijdens en (ver) na je studie alleen maar baat bij.

 

-Ihsaan Alladien, oprichter en eigenaar de Bijlesmaatschappij

Leave a Comment