WIlders als premier? Lees elke week een leerzame, prikkelende en actuele blogs op debijlesmaatschappij.nl!

Omdat het de laatste tijd alleen maar over de verkiezingen gaat, dacht ik dat ik mijn blog van deze week maar daar aan te wijden. Want ook al stem ik zelf niet, ik vind campagnetijd altijd uitermate interessant en vooral: belachelijk lollig.

Het verkiezingsprogramma van de PVV is niet moeilijk belachelijk te maken. Het hele partijprogramma past op slechts één bladzijde. Dat ene papiertje met een aantal kreten van de ééncellige Wilders wordt misschien dus wel het allerbelangrijkste papiertje de komende jaren, na 15 maart. Ter vergelijking: het programma van D66 bestaat uit bijna 170 pagina’s. Daarin staat dus wat de partij wil doen, netjes onderverdeeld in deelonderwerpen en vooral de uitwerking ervan met als belangrijkste vraag: hoe dan?

Het lezen van het hele PVV-programma kost je ongeveer een minuut. Maar oké, vooruit. We are not going to judge the book by its cover. We gaan serieus naar de inhoud kijken van het programma. Wat is ervoor nodig om het partijprogramma van Geert Wilders daadwerkelijk realiteit te laten worden? Want een politicus die op dit moment de grootste partij is in de peilingen vanwege zijn duidelijke taal en heldere beloftes, die moet toch op z’n minst de vraag beantwoorden: hoe dan? Hóé gaat Wilders regelen dat er bijvoorbeeld minder Marokkanen zijn in Nederland? Hij zei toch echt ‘’dan gaan we dat regelen’’ tegen zijn achterban? Maar niet alleen deze belofte, ook al zijn andere beloftes zijn niet reëel.

Het grootste en belangrijkste partijpunt van de PVV is het zogenoemde ‘’de-islamiseren van Nederland’’. Om dat te bereiken wil de PVV onder andere 1) alle moskeeën in Nederland sluiten, 2) alle islamitische scholen sluiten (de joodse en christelijke scholen bestaan nog voort, geen algeheel verbod op bijzonder onderwijs dus) 3) alle nieuwe immigranten uit islamitische landen weigeren bij de grens (dus echt onderscheid maken in religieuze overtuiging bij alle nieuwkomelingen, en niet onderscheiden op basis andere kwaliteiten zoals opleiding) 4) ‘radicale’ moslims preventief in de gevangenis zetten en als laatste 5) de koran verbieden.

Om deze plannen uit te voeren moet je allereerst niet één, niet twee, niet drie maar wel vier grondrechten schrappen. 1) de vrijheid van meningsuiting, waar overigens de heer Wilders himself zich veelvuldig op beroept, 2) de vrijheid van godsdienstuiting, 3)de vrijheid van (bijzonder) onderwijs, en 4) het recht op gelijke behandeling.

Nog meer ingrediënten die nodig zijn: een kamermeerderheid van minimaal 100 zetels en een leger advocaten dat dit tot aan het Europese Hof voor de rechten van de Mens zal moeten gaan bevechten. Een voordeel voor Wilders is dat, als dit alles hem tóch lukt, dan verwezenlijkt hij ook een ander programmapunt, namelijk: uit de Europese Unie worden gezet, zonder referendum. Want een land dat structureel discrimineert en zomaar vier grondrechten schrapt heeft terecht niets te zoeken in de EU.

Met deze ‘’de-islamisering’’ belooft de PVV, tot op de komma nauwkeurig, wel 7,2 miljard euro te besparen. Een cruciaal getal, want bijna de helft van alle andere beloftes, zoals de AOW weer naar 65 jaar, de afschaffing van het eigen risicio, een lagere inkomstenbelasting en de halvering van de motorrijtuigenbelasting, die dienen er allemaal mee te worden gefinancierd. ‘’7 miljard meer naar de burger, en 7 miljard minder voor de islam’’ luidt zijn kreet. Doorrekenen door een officiële instantie laat hij niet toe, dus we zullen zelf planbureautje moeten gaan spelen. En dan zie je dat het hele plan werkelijk nergens op slaat.

Meneer Wilders verwacht dus 7 miljard op te halen door bijvoorbeeld islamitische scholen te sluiten. Dat levert maximaal een paar miljoen euro op voor de gemeentelijke vastgoedverkoop. Die opbrengst kun je echter direct weer wegstrepen tegen de herplaatsing van een paar duizend schoolloze kinderen die ook onder kabinet Wilders gewoon nog leerplichtig zijn. Hierbij komen extra kosten voor vollere klassen op andere scholen en er zullen vast een paar honderd rechtszaken gestart worden tegen de Nederlandse staat, wat ook een fortuin kost. Verder, een verbod op de koran levert zowat niets op, denk ik. Misschien wat boetes voor ongehoorzame moslims en boekhandelaren? Maar die kun je wegstrepen tegen de kosten van het periodiek controleren van boekhandels op korans en het opsporen van underground moskeeën. Bovendien bestaat er de kans dat verschillende moslimlanden Nederlandse producten zullen gaan boycotten. Dus reken maar op een paar miljard exportverlies, en, oh ja, op duurdere benzine natuurlijk als Saudie-Arabië daarbij zit. Het sluiten van moskeeën, dat zijn er zo’n 500, levert een paar honderd rechtszaken op tegen de Nederlandse staat. Ook moeten ambtenaren overal in het land periodiek opzoek gaan naar underground moskeeën, wil het geen symboolpolitiek zijn.

Ook gaat de PVV ervan uit dat er moslims zullen emigreren, en dat er daarom minder zorgkosten zijn en ook minder kosten voor sociale zekerheid en files. Echter betekent dat ook minder belastinginkomsten van de werkende moslims, dus streep dat ook maar weg.

Daarbij komen nog kosten bij van openbare-ordeverstoringen, sancties van het buitenland en een vijandig gezinde moslimgroep die niets meer heeft met de staat en dus wellicht een stijging van de criminaliteitscijfers.

Kortom: de hele PVV is één grote grap. Arjen Lubach van het programma zondag met Lubach heeft daarom volkomen gelijk met zijn beweringen als hij zegt dat die hele PVV niet concreet is en de vraag ‘’hoe dan?’’ uit de weg gaat. Als Wilders dus straks premier wordt, kunnen we één van de volgende dingen verwachten: dat het alleen maar praatjes waren, en deze speerpunten nauwelijks uitgevoerd zullen worden, óf dat Wilders wel écht een man van zijn woord is, en werkelijk maling heeft aan alles wat erbij komt kijken, zolang hij moslims maar kan uitsluiten.

Ik verheug me nu al op wat de toekomst gaat brengen!

 

Door Lale Gul

Leave a Comment